Ştii ce parfum eşti?

Lasă-te purtată de instinct. Alege floarea care-ţi place cel mai mult. Vei descoperi astfel ceva despre tine, ce nu ştiai încă. Dar şi miresmele care-ţi corespund. De ce alegi un anumit parfum? Pentru a evoca o amintire, pentru a trezi o amintire sau pentru a transmite un sentiment.

Alegerea par­fumului nu e întâmplătoare, pentru că exprimă mereu ceva despre noi, la nivelul conştientului sau al incon­ştientului. Mirosul, de altfel, este unicul simţ aflat în strânsă legătură cu creierul, mai ales cu sistemul limbic, centrul elaborării emoţiilor. Iată de ce, în Germa­nia, psihologul Jochen Mensing şi statisticianul Christian Beck au pus la punct un test pentru studierea co­nexiunilor existente între sensibilitatea emoţională, senzaţia olfactivă şi cea vizuală, folosind culorile.

Au fost testate 600 de femei, cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani. Ele au fost puse să încerce, timp de 3 zile, 21 de miresme deosebite, aparţinând unor familii olfactive diferite, fără a li se spune numele lor si apoi să aleagă una care le place şi să o descrie cu ajuto­rul unei lungi liste de adjective specifice.

Au urmat examenele bazate pe teste de culoare şi analize emo­ţionale, cu referiri particulare la unele aspecte ale ca­racterului: extravertit sau introvertit. Astfel s-au emis, în afară de consideraţiile asupra factorilor care condi­ţionează opţiunea pentru un parfum, profilurile a şase personalităţi diferite, legate de alegerea combinaţiilor de culori. Descoperă-le.

Extrovertită

Culori: portocaliu şi galben

• Eşti o persoană în continuă căutare a stimulilor: explo­rarea lumii şi a diversităţilor sale este modul tău preferat de petrecere a timpului. Eşti activă, dinamică şi sociabilă. Note recomandate: proaspete, de citrice, îmbogăţite cu esenţe florale.

Introvertită

Culori: albastru închis şi violet

• Eşti concentrată asupra propriei persoane şi căutarea ta esenţială se învârte în jurul varietăţii şi intensităţii sentimentelor tale şi a tensiunilor spirituale. Note recomandate: orientale, aromatice, florale sau lemnoase.

Emotiv ambivalentă

Culori: clasicele contraste negru şi alb

• Preferinţa ta pentru culori decise şi contrastante reflectă sufletul tău romantic şi preferinţa pentru modă. În alegeri, te laşi influenţată de ceea ce este în vogă, fără a-ţi neglija sentimentele. Note recoman­date: florale şi pudrate.

Ambivalentă extrovertită

Culori: strălucitoare şi vii

• Emani bucurie şi poftă de viaţă. Eşti optimistă, veselă şi idealistă. Pentru tine, spontaneitatea şi generozitatea sunt calităţi preţioase. Note recomandate: acorduri flo­rale proaspete, cu accente fructate.

Ambivalenţă introvertită

Culori: calde şi şterse, printre care verde închis şi violet

• Ai un suflet dulce şi sensibil. În locul vieţii frenetice, preferi calmul liniştitor al sentimentelor şi fascinaţia unei senzualităţi diafane. Note recomandate: orientale-florale.

Stabilă extravertită

Culori: roşu închis, verde, portocaliu

• Eşti elegantă, realistă şi conservatoare. Personalitatea ta radiază putere sufletească şi echilibru. Mereu ocu­pată şi dedicată familiei, preferi să te ocupi de lucru­rile simple, de fiecare zi. Note recomandate: pudrate.