Eşti sau nu pregătită pentru marele pas?

Căsătoria nu se rezumă doar la o mulţime de baloane frumos colorate, artificii, şampanie şi o lună de miere perfectă. Este un angajament pe viaţă, care implică multe compromisuri şi loialitate deplină. Dar cum îţi dai seama care este momentul potrivit şi mai ales dacă EL îţi este sortitul?

Semne care atestă că eşti pregătită

• Nu-ţi petreci timpul gândindu-te la fostul iubit sau ochind potenţiali iubiţi în timp ce te plimbi pe stradă.

• Şi, bineînţeles, îi eşti fidelă partenerului.

• În mare taină, ai ales deja numele copiilor voştri.

• Ai deschis un cont de economii pentru „ocazii speciale”.

• Eşti mândră să-l prezinţi părinţilor şi prietenilor.

• Faci ceva ce-i place partenerului, chiar dacă fie nu-ţi „prea place - dar o faci doar pentru a-l face fericit.

• Te trezeşti în plină zi visând la el cu ochii deschişi.

• Nu-ţi faci niciun plan de viitor fără a lua în considerare şi părerea lui.

Cum să-i transmiţi subtil partenerului semnalele pozitive?

• Când treceţi pe lângă un magazin cu bijuterii, opreşte-te în faţa vitrinei şi arată-i inelul pe care l-a primit prietena ta cea mai bună. Fă şi un mic comentariu că ţi se par mai interesante cele din aur galben căci sunt mai clasice (nu e chiar aşa de subtil, dar poate deveni un punct ochit şi lovit).

• Exersează-ţi noua semnătură... undeva la vedere. Şi glumeşte pe seama acesteia.

• Invită-ţi părinţii la masă şi nu uita să-i inviţi şi pe ai lui.

• Când treceţi pe lângă o nuntă, admiră rochia miresei preţ de câteva secunde bune.

Tu eşti pregătită. Oare el este?

Din păcate nu toţi avem curajul şi uşurinţa de a rosti magicul „Te iubesc!”, ca să nu mai spun că puţini sunt cei care abordează tema căsătoriei. Deci ne aflăm în postura de a presupune sentimentele partenerului. Imaginaţi-­vă ce confuz trebuie să fie un bărbat înainte de a-i cere mâna iubitei, când nu are certitudinea asupra răspunsului pe care-l va primi. Ei da, în sfârşit îşi spală şi Adam păcatele.

Cum să-ţi dai seama dacă gesturile partenerului sunt din dragoste pură sau doar generate de atracţia sexuală pe care o are faţă de tine? Sau dacă iese cu tine mai degrabă pentru a se distra şi nu pentru a clădi o relaţie de lungă durată?

Semne că partenerul nu e tocmai pregătit

• La ultima nuntă la care aţi fost invitaţi a făcut comentarii răutăcioase cum că a fost o pierdere de timp şi de bani şi că ar fi preferat să fi mers mai degrabă într-o vacanţă de-o lună.

• Simpla menţionare a cuvântului căsătorie îi induce o stare de agitaţie şi brusc devine palid.

• Îţi spune că dacă vrei să-ţi iei un angajament faţă de cineva, mai bine îţi iei un câine decât să semnezi un act.

Toate planurile îl includ pe el, dar nu şi pe tine. Ce-ţi spune asta?

• Ori de câte ori pomeneşte cineva de căsătorie, ţine să precizeze că aceasta reprezintă doar un act şi că este imposibil ca o hârtie să ţină legaţi doi oameni.

• Îţi împărtăşeşte planurile lui de viitor: călătorii în interes de afaceri, cumpărarea unei case, setarea unui business propriu.

Ei şi ce? Dacă nu funcţionează ne separăm! Nu! Nu! Nu!

Rostirea DA-ului

Acceptarea căsătoriei din simplul motiv că ţi-e frică să nu-l pierzi dacă îl vei refuza, dar şi pentru că nu crezi că ai putea găsi un altul mai bun, este un semnal uriaş de alarmă că el nu este alesul.

Trebuie să spun DA, altfel risc să-l pierd! Dacă te simţi nesigură în cadrul relaţiei, ar trebui să vorbeşti cu el deschis despre toate lucrurile care te reţin, şi asta înainte de a spune da.

Dragelor, dacă nu spuneţi DA din inimă, mai bine riscaţi să pierdeţi un iubit de care oricum nu eraţi foarte sigure (până la urmă, dacă nu sunteţi sigure, înseamnă că nu el este alesul, nu?) decât să ajungeţi să vă irosiţi ani de zile lângă un bărbat cu care nu aveţi mai nimic în comun.

Divorţul nu trebuie privit ca o opţiune gen: „Ei şi ce? Dacă nu funcţionează, ne separăm!”. Nu, nu este aşa de simplu precum pare. Divorţul lasă urme adânci care urmăresc persoanele în cauză toată viaţa. Deşi de cele mai multe ori, pentru soţii captivi într-o căsnicie care nu funcţionează, divorţul deschide uşa către un nou început, el este considerat de cei doi un eşec al vieţii personale, cu grave repercursiuni asupra imaginii sinelui. Şi dacă apare şi un copil, cu atât mai greu vă va fi să treceţi pragul spre acel nou început.